A blog célja

Ez a blog a szülőknek nyújt segítséget abban, hogy megismerjék gyermekeik egészséges fejlődését segítő módszereket, terápiákat a születéstől kezdve a felnőtté válásig.

Hasonló témájú oldalak + reklám

Utolsó kommentek

  • dipsz: A következő mozgási és testtartási rendellenességre utaló jelekre érdemes odafigyelnünk: zoldalmak... (2019.03.13. 09:13) A Dévény módszer
  • buksza: Szép napot mindenkinek aki olvassa a kommentemet! Ott kezdeném, hogy a családban a módszer, unoka... (2011.02.23. 13:34) A Doman módszer
  • écsanya: levi123 Kedves anyuka! A fejlődésneurológián Berényi dr.-nő volt az osztályvezető főorvos amíg m... (2010.05.31. 08:54) Mozgásterápia
  • levi123: @écsanya: Kedves Henriett! Engem (minket) is érdekelne a módszer, mert érintettek vagyunk (erről ... (2010.05.21. 14:50) A Katona-módszer
  • écsanya: @nyanyaa: Budapestre jártunk a Sváb-hegyre Berényi marianne doktornőhöz a fejlődésneurológiára. Te... (2010.05.11. 11:22) A Katona-módszer
  • Utolsó 20

A Katona-módszer

2007.10.13. 20:58 gyongyi73

Az a gyermek, akinek tüneteit, problémáját valamilyen betegség okozza, nem növi ki a bajt, hanem a betegség halad a maga útján, és egyre nehezebben kezelhetővé válik.
A fejlődés-neurológia Magyarországon Prof. Dr. Katona Ferenc és munkacsoportja által kifejlesztett tudomány, mely az agy komplex fejlődésének ismeretében olyan módszert ad a gyakorló ideggyógyász kezébe, mellyel sikeresen felismerheti a kóros irányú idegrendszeri fejlődést.
 A vizsgálatot már újszülött korban el lehet végezni.
 
Javasolt a következő esetekben:
  • A családban öröklődő idegrendszeri betegség fordult elő
  • Az anya betegsége a várandósság idején
  • Koraszülés
  • Komplikáció a szülés közben
  • Újszülött korban elszenvedett betegség után
  • Az újszülött gyengesége, táplálási nehézsége
  • Fejlődési késedelem
  • Izomtónus-zavarok
  • A csecsemő figyelemzavara
  • Ingerlékeny csecsemő

  Amennyiben a vizsgálat eredménye arra utal, hogy a csecsemőnél kóros irányt vett a fejlődés, további vizsgálatokra /ultrahang, laboratórium, szemészet, elektrofiziológia / kerül sor.
  A „Katona-módszer” egyben kezelési mód is, melyet az anya megtanulhat, otthon naponta végezhet, így cselekvő részese lehet gyermeke gyógyulásának.

A Svábhegyi Állami Gyermekgyógyintézet Fejlõdésneurológiai Osztálya 1991-ben hozta létre Az „Agykárosodott csecsemõk gyógykezelése - neurohabilitáció" közhasznú alapítványt, mely 2001. óta kiemelten közhasznú alapítványként mûködik.

Az osztály objektív, és a csecsemõre nézve ártalmatlan módszerekkel állapítja meg az agyi, gerincvelõi, vagy perifériás idegrendszeri kórfolyamat diagnózisát, az ennek megfelelõ egyénre szabott terápiás programot. A vizsgálat és a kezelés magába foglalja a mozgás és a mozgásszabályozás, az érzékelés és az érzékszervszabályozás,a figyelem, az emlékezet, a tanulás, a magatartás, az értelmi és a beszédfejlõdés korai szakaszait.

A mozgás és az értelmi, illetve magatartásfejlõdés kórfolyamatainak kezelése otthon, családi környezetben folytatódik, elõzetesen megbeszélt és elõírt módon, rendszeres idõbeosztásban. A szülõk ehhez módszertani képzésben részesülnek, és a kezelési programot nyomtatásban is megkapják. Mialatt a szülõk a terápiát odahaza végzik, az agyi kórfolyamat még folytatódik, tehát a kezelésnek, ha kellõen korán indulhatott, megelõzési tartalma is van.A mozgásterápia a csecsemõ agyának automatikus mozgás-szabályozását aktiválja, tehát nincs köze a tornához, manuálterápiához, vagy bármely más rehabilitációs tevékenységhez.
A klinikai nyomonkövetés általában havonta az osztály járóbeteg rendelésén történik, ahol az ellenõrzõ vizsgálat alapján a szülõk új kezelési programot kapnak. A terápia sikere azon alapul, hogy indulása minél közelebb essék az agyi kórfolyamat kezdetéhez, és szoros együttmûködésben történjék a családdal.

8 komment · 1 trackback

Címkék: neurológia agy fejlődés idegrendszer katona módszer

A bejegyzés trackback címe:

https://fejlesztomodszerek.blog.hu/api/trackback/id/tr41195451

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: حجز فنادق جده 2018.04.07. 04:12:47

aplikasi capture it for blackberry 9780 - Hardcourt social studies textbooks for fifth grade

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsófipető 2009.07.24. 11:53:29

Helló! A Pető Intézetben vagyok hallgató, és nagyon érdekelne a Katona-módszer! Az a kérdésem, hol lehet ezt a módszert elsajátítani, illetve ez egy tanfolyam, vagy pár éves képzés... ? Ha valaki tud ebben segíteni nekem, kérem, írjon! Köszönöm

écsanya 2009.10.13. 09:47:25

Kisfiamnál születése után egy hónappal diagnosz-tizálták a betegséget(Laesio cerebri progressiva) a fejlődésneurológián ,melynek kezelésére a Katona-módszert alkalmaztuk. Az első idők nagyon nehe-zek voltak mert együtt sírtam a gyerekemmel. Megtanítottak hogyan kell végezni a feladatokat majd a következő alkalommal ellenőrizték, hogy jól csinálom-e. A kitartásomnak, akaratomnak és a pozítiv gondolataimnak, hogy igen is meggyógyul a fiam valamint az osztály orvosainak, munkatársa-inak és főképpen Dr. Berényi Marianne főorvos-asszonynak köszönhetően a fiam ma 10 éves és teljesen egészséges a rosszaságot leszámítva.

tomiakos 2009.11.07. 22:29:19

Kedves Édesanya!
Az Én kisfiamnál is, aki most három éves, 6 hetesen a Svábhegyen ezt diagnosztizálták. Katona modszer után jelenleg is járjuk a hadak utját és csináljuk a TSMT tornát valamint kezdenénk a Dévény anna féle szájüregmaszirozást. Örömmel olvastam hogy jelenleg már jól van de szeretném azért megkérdezni, hogy mi történt a 10 év alatt. Nem kis idő és hátha volt olyan amiről mi nem tudunk viszont segitene rajtunk is.Minden jót kivánva várom válaszát.

écsanya 2009.12.07. 16:09:37

@tomiakos: Szia!(Remélem nem gond a tegezés!)

A mi esetünkben nem tudták megmondani, hogy mitől is lett ez a betegség mivel nem kapott agyvérzést. A terhességem elég komplikált volt: 26. héten megindult a szülés de sikerült visszatartani a jómadarat. Az orvosok azt mondták, hogy rendellenes a méhem, folyamatos görcseim voltak(Óránként20,30). Azt mondták lehet, hogy ettől alakult ki a betegség. Amikor megszületett valahogy a napok múlásával éreztem, hogy valami nincs jól és sajnos be is igazolódott a gyanum. A kezelések alkalmával folyamatos ugymond kinzásnak tettem ki a gyerekemet mivel olyan volt mint egy darab rongy. Egyáltalán nem tartotta magát és a tekintete is elveszett a meszességben. A folyamatos kezeléseknek és mondhatom, hogy az állandó ingerközpontú családomnak köszönhetően a fiam(Bálint)1 éves korára egészséges lett. Nálunk ezután ami megfigyelhető volt az a lassuság de 1 éves korában járt és két évesen szobatiszta volt. 3 éves korában
gyógylovaglásra jártunk és nagyon sokat foglalkoztunk vele, nagyon fontos szerintem a gyerekkel szemben a kommunikáció. Ezután 5 évesen átesett egy fülmütéten a Heim Pál kórházban(tubust ültettek a dobhártyájába) és ott az öt mütő orvos teljesen letaglozott látva a gyerek papírjait kijelentette, hogy ebből a betegségből nem lehet kigyógyulni. Ekkor felkerestem a doktornőt és elpanaszoltam, hogy mi történt teljesen kikelt magából, hogy mit képzel az az orvos. Megnyugtatott, hogy igenis meglehet gyógyulni hiszen élő példák vagyunk és ne aggodjak. Újból megvizsgálták, órás beszélgetés és igen is gyógyult(A dr.-nő annyit mondott lassúbb mint a korosztálya és egy kicsit gyerekesebb de szerintem ebben a zürős világban ez már nem is olyan nagy gond)Amikor iskolába ment felkerestem ismét a fejlődésneurológiát , hogy megnyugtassam magam, de minden rendben volt .
Most lesz két éve, hogy zongorázik igazi tehetség, síelni műpályára hordjuk 2 éve, sportkörre jár, színjátszóra és kisokosra(magyar, matek).Nem tudom, hogy tudtam-e segíteni de velünk ezek a dolgok történtek.

nyanyaa 2010.01.29. 17:14:32

@écsanya:

Jó napot kívánok! Kislányom 13 hónapos és hasonló problémákat látok nála, mint ahony Ön írt kisfiáról.
Érdeklődni szeretnék, hogy pontosan (Cím, telefonszám, dr.név) hová hordta a kisfiát.
Kislányom 2 és fél hónapos korától kapott 8 hónapos koráig Dévény kezelést. Konduktorral két hetente tartottuk a kapcsolatot. Jelenleg a Pető Intézetbe járunk heti két alkalommal. A korai fejlesztő vizsgálat eredményeképpen javasolt lenne gyógypedagógiai kezelés is, úgyhogy most ezzel vagyunk folyamatban.
Léna még nem jár, nem áll meg egyedül. Nem tud tapsolni, újjacskájával mutatni, nem tud felcsippenteni falatkát, morzsát. Nem fordul a "Hol van?" kérdésre, válaszként.

Kérem, segítsen, hogy pontosan kit és hol kereshetek esetleges továbblépés ügyében. Olyan sokféle-fajta lehetőség van, de nem szeretnék találgatni, felesleges köröket rónni, annak érdekében, hogy még mi segíthetne kilányom fejlődésében.

Megértését és válaszát előre is köszönöm!

écsanya 2010.05.11. 11:14:32

Kedves nyanyaa!

Mi a katona- módszert alkalmaztuk.
Budapesten a Fejlődés neurológiát kell keresni a Sváb-hegyen. A doktornő neve Berényi Marianne.
Az interneten is fenn vannak , a telefonszámot onnan meg lehet nézni. Minél hamarabb be kell jelentkezni annál jobb mert a javulás függ a korai kezeléstől is.
Remélem tudtam segíteni.
Füléné M. Henriett

écsanya 2010.05.11. 11:22:57

@nyanyaa: Budapestre jártunk a Sváb-hegyre Berényi marianne doktornőhöz a fejlődésneurológiára. Telefonszámot az internetről le lehet szedni.
Remélem tudtam segíteni
Fülé M. Henriett

levi123 2010.05.21. 14:50:11

@écsanya: Kedves Henriett!

Engem (minket) is érdekelne a módszer, mert érintettek vagyunk (erről itt most nem szeretnék bővebben).
Kerestem a neten Berényi doktornőt, de a Svábhegyre nem adja ki, sőt, fejlődésneurológiai osztályt sem ír.
Helyette a Margit kórházban írja, hogy van fejlődésneurológia (erről tudtam is), és hogy a doktornő ott rendel.
Tudsz nekem ebben segíteni???
Előre is köszönöm!!!
süti beállítások módosítása