A blog célja

Ez a blog a szülőknek nyújt segítséget abban, hogy megismerjék gyermekeik egészséges fejlődését segítő módszereket, terápiákat a születéstől kezdve a felnőtté válásig.

Hasonló témájú oldalak + reklám

Utolsó kommentek

  • dipsz: A következő mozgási és testtartási rendellenességre utaló jelekre érdemes odafigyelnünk: zoldalmak... (2019.03.13. 09:13) A Dévény módszer
  • buksza: Szép napot mindenkinek aki olvassa a kommentemet! Ott kezdeném, hogy a családban a módszer, unoka... (2011.02.23. 13:34) A Doman módszer
  • écsanya: levi123 Kedves anyuka! A fejlődésneurológián Berényi dr.-nő volt az osztályvezető főorvos amíg m... (2010.05.31. 08:54) Mozgásterápia
  • levi123: @écsanya: Kedves Henriett! Engem (minket) is érdekelne a módszer, mert érintettek vagyunk (erről ... (2010.05.21. 14:50) A Katona-módszer
  • écsanya: @nyanyaa: Budapestre jártunk a Sváb-hegyre Berényi marianne doktornőhöz a fejlődésneurológiára. Te... (2010.05.11. 11:22) A Katona-módszer
  • Utolsó 20

Mozgásterápia

2007.10.15. 19:59 gyongyi73

A Delacato módszer


Az Amerikai Egyesült Állmokban, Philadelphiában élő és dolgozó neurológus, Carl Henry Delacato és csoportja párhuzamot vont az egyedfejlődés és a törzsfejlődés között. Szerintük az egyedfejlődés nemcsak fiziológiai síkon ismétli meg a törzsfejlődést, hanem ez a törvény a fejlődés minden területére érvényes.

Véleményük szerint a mozgásfejlődés szoros kapcsolatban áll az idegrendszer érésével, a gyermek mozgásának és észlelésének fejlődése egy-egy életszakaszban a központi idegrendszer egy-egy meghatározott területének irányítása alatt áll. Ha a mozgásfejlődés bármelyik szakasza kimarad, vagy nem gyakorlódik be eléggé, a kapcsolódó érzékelő és irányító központok nem fejlődnek, differenciálódnak megfelelően. Több terület elégtelen működése tanulási nehézséghez, viselkedési problémához, magatartás zavarhoz vezethet, mert a mozgás segítségével járódnak be az idegpályák, fejlődnek az agyi rendszerek. Delacato szerint az idegrendszer egy-egy területének fejlettségéről az elemi mozgások tájékoztatnak. ( mellúszás, kúszás, mászás, járások, ugrások, fejemelgetés háton és hason fekvésben )

Delacato és csoportja által kidolgozott kezelés lényege az, hogy lehetővé tették a gyermekek számára, hogy a mozgás szintjén újra éljék életüknek egy korábbi szakaszát. Ezzel az érésben elmaradt területek lehetőséget kaptak a deficitek ledolgozására, a hiányok pótlására. Amelyik gyermek nem tudott önállóan mozogni, a felnőttek dolgoztak vele. Ha szükséges volt több felnőtt egyszerre mozgatta a gyermek fejét, végtagjait.

Abból indultak ki, hogy nem lehet sikeres egy terápia, ha az tünethez kapcsolódik.. Ha valaki agysérülés következtében elveszíti a látását vagy a hallását, annak nem a szemeit vagy a füleit kell kezelni. Ha a sérülés az agyműködést érinti, a kezelésnek is az agy működéseivel kell foglalkoznia.


Kulcsár Mihályné fejlesztőpedagógus


Carl Henry Delacató módszere alapján állította össze a Mozgásterápiát. Az elemi mozgásokat beépítette  terápiájába és tovább fejlesztette. Új területeket is bevont a fejlesztésbe, kidolgozta a térérzékelés, az egyensúlyérzék, a  finommozgások fejlesztésének gyakorlatsorait. Foglalkozik a pszichés gátlások leépítésének lehetőségeivel.

Bicskén fogadja a gyermekeket. Részletes anamnézist vesz fel a gyermek előéletéről, a család helyzetéről. Ezután elvégzi a vizsgálatot, ami kb. 2-3 óra. A fejlesztőprogramot a vizsgálat eredményei alapján állítja össze. Ennek gerincét a mozgáskoordinációs gyakorlatok adják. Az összeállított gyakorlatsort minden nap végig kell otthon csinálni. Három-négy hetenként kell visszajárni kontrollra.

A terápia nincs korhoz kötve és egészséges valamint sérült gyermekeknél, felnőtteknél is egyaránt alkalmazható.

Kulcsár Mihályné : A tanulás öröm is lehet című könyvében olvashatunk részletesebben a módszerről, a vizsgálatról és a terápia felépítéséről. Ajánlják a könyvet minden olyan pedagógusnak és érintett szülőnek, aki nyitott az alternatív pedagógiai módszerek iránt, és tevékenyen részt kíván venni a rábízott gyermekek fejlesztésében.

1 komment

Címkék: terápia idegrendszer mozgás mozgásfejlődés tanulási nehézségek delacato módszer magatartás zavar mozgásterápia delacato kulcsár mihályné

A bejegyzés trackback címe:

https://fejlesztomodszerek.blog.hu/api/trackback/id/tr14197304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

écsanya 2010.05.31. 08:54:22

levi123

Kedves anyuka!

A fejlődésneurológián Berényi dr.-nő volt az osztályvezető főorvos amíg mi oda jártunk. Fel kell hívni az osztályt és majd segítenek.
Tel: 395-4922/183 mellék
berenyi@ella.hu (Az internetről szedtem le nem biztos, hogy jó de meg lehet próbálni)
Remélem tudtam segíteni
Füléné Henriett
süti beállítások módosítása